Græskarsuppe til efterår

 

Græskar, især efterår og vinter sorter, er fulde af vigtige vitaminer bl.a. især betacaroten eller forstadiet til A-vitamin, C- og E-vitamin, og nogle B-vitaminer såsom B2, B6 og folinsyre. Derudover indeholder det værdifulde mineraler såsom kalium, fosfor, magnesium, jern og zink.

Som om det ikke var nok, er græskar også rig på tryptophan, en aminosyre, der sammen med B6-vitamin er nødvendig for at producere serotonin i vores hjerne. Og serotonin er det bedste forsvar mod depression og angst, hvilket hjælper os med at være i godt humør, især i disse mørkere og koldere efterårstider.

Græskar, takket være dens ernæringssammensætning og god fordøjelighed, kan generelt spises af alle, hvilket er meget tilrådeligt især ved fordøjelsesproblemer.

 

Ingredienser til 4 portioner:

  • 400 g græskarkød
  • 2 gulerødder
  • 1 kartoffel
  • 1 løg
  • 2 cm frisk ingefær, skrællet og revet fint
  • 100 g kogte røde linser
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 500 ml havre- eller usødet sojadrik
  • 2 spsk ekstra jomfru olivenolie
  • 1 tsk salt
  • Friskkværnet peber
  • Til pynt: græskarkerner, 4 tørrede figner, sojayoghurt naturel, frisk dild, cayennepeber, lidt friskpresset citronsaft.

 

Skær græskarkødet og gulerødder i tern. Skræl og skær kartoflen og løg i grove stykker.

Varm 1 spsk olivenolie op i en gryde og svits løget i 3-4 minutter ved middel varme. Tilsæt resten af grøntsager og 2 dl vand. Bring det i kog, og lad det simre i 15 minutter.

Efter de 15 minutter hælder du de kogte grøntsager med kogevandet i en blenderen. Tilsæt de kogte røde linser, 1 spsk olivenolie, revet ingefær, spidskommen, salt, friskkværnet peber og havre- eller sojadrik og blend det hele rigtig godt til en meget ensartet og cremet konsistens.

Hæld det hele tilbage til gryden og bring det i kog, lad det simre et par minutter mens du rør godt rundt i det, så det bliver godt varm. Smag til med salt og krydderierne og giv ekstra, hvis du vil gerne have mere smag.

Server i 4 suppeskåle, og pynt med lidt cayennepeber, græskarkerner, en streg af sojayoghurt naturel, frisk dild, tørrede figner skåret i små stykker og nogle dråber af frisk citronsaft.

 

Note: Den friskpresset citronsaft vil hjælpe optagelsen af jern fra de røde linser, og det er meget interessant, hvis du spiser vegetarisk eller vegansk.

 

 

Translate »